_MG_8242
  • Genre: Documentary
  • Duration: 58 min
  • Director: Bengt Nilsson
  • Producer: Erik Pauser / Dylan Williams
  • Completion: Autumn 2015
  • With Support From: SVT, SFI

SVERIGES HEMLIGA KRIG

Från början av 80-talet till Mandelas frigivning förde Sverige ett hemligt krig mot apartheid. Vapnet var ett massivt ekonomisk stöd till apartheidmotståndet. Sammanlagt betalade Sverige ut 900 miljoner kronor till motståndsrörelsen inom landet och cirka 1.5 miljarder svenska kronor till motståndet mot apartheid utanför Sydafrika. Verksamheten var hemlig även i Sverige. Den diskuterades aldrig i riksdagen eller regeringen. Allt sköttes mycket diskret av en liten grupp individer som kallades Humanberedningen. Nyhetsmedierna visste ingenting. Alla beslut som togs av Humanberedningen var hemligstämplade.

I centrum för berättelsen står Birgitta Karlström Dorph. Under 1980-talet var hon svensk diplomat i Sydafrika. Hennes jobb bestod i att kontakta den förbjudna svarta motståndsrörelsen i landet, bedöma hur Sverige kunde stötta rörelsen ekonomiskt och sedan se till att pengar överfördes.

Under Birgittas år i Sydafrika eskalerade våldet och tusentals människor mördades. Samtidigt som Birgitta drogs allt längre in i den svarta motståndskampen och träffade de allra högsta ledarna blev hon utsatt för den sydafrikanska säkerhetstjänstens kontroll. Den kaotiska och våldsamma kampen för ett fritt Sydafrika inom landet och det rafflande politiska spelet på ett internationellt plan är invävt i berättelsen om Bigitta och hennes arbete. Hon har fortfarande kontakt med många i Sydafrika och var en av ytterst få svenskar som bjöds in till Nelson Mandelas födelsedagsfest och firandet av ANC:s hundraårsdag i januari 2012.